Znakomicie poradziliście sobie z przygotowaniem sałatek, które nie tylko wyglądały efektownie, ale na pewno wspaniale smakowały. Dziękujemy Basi, Nazarowi i Caroline za świetne zdjęcia.
Podążając tropem kulinarnym, tym razem proponujemy Wam wykonanie słodkiej przekąski- maślanych ciasteczek.
Naprawdę, bardziej prostych ciastek nie można wymyślić :-). Są kruchutkie, nie
zmieniają kształtu w piekarniku, niesamowicie maślane. Idealne to herbaty. Jest
takie oklepane stwierdzenie 'rozpływają się ustach ' - ale cóż - to prawda...
Zaproście do współpracy mamę, babcię, starszą siostrę lub tatę i…do dzieła!
A oto przepis:
Składniki na około 20 - 30 ciasteczek:
- 120 g masła (nie margaryny), schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego, lub Waszego ulubionego
Wszystkie składniki szybko zagnieść i wyrobić; można również zmiksować w malakserze.
Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodowce przez około 30 minut.
Z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom.
Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C lub do zrumienienia.
Przechowywać do 7 dni, w puszce.
Uwaga: w wersji czekoladowej należy dodać 2 łyżki cukru pudru więcej, a 30 g mąki pszennej zastąpić kakao.
Smacznego :-).
Życzymy udanych wypieków i czekamy na fotografie Waszych kulinarnych dokonań. Zdjęcia przesyłajcie na stronę szkolnego facebooka na adres: pedagogsp17gdansk@wp.pl
Wychowawcy świetlicy