Znakomicie poradziliście sobie z przygotowaniem sałatek, które nie tylko wyglądały efektownie, ale na pewno wspaniale smakowały. Dziękujemy Basi, Nazarowi i Caroline za świetne zdjęcia.

 Podążając tropem kulinarnym, tym razem proponujemy Wam wykonanie słodkiej przekąski- maślanych ciasteczek.

 

Naprawdę, bardziej prostych ciastek nie można wymyślić :-). Są kruchutkie, nie

zmieniają kształtu w piekarniku, niesamowicie maślane. Idealne to herbaty. Jest

takie oklepane stwierdzenie 'rozpływają się ustach ' - ale cóż - to prawda...

 

Zaproście do współpracy mamę, babcię, starszą siostrę lub tatę i…do dzieła!

 

A oto przepis:

 

Składniki na około 20 - 30 ciasteczek:

  • 120 g masła (nie margaryny), schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego, lub Waszego ulubionego

 

Wszystkie składniki szybko zagnieść i wyrobić; można również zmiksować w malakserze.

Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodowce przez około 30 minut.

Z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom.

Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C lub do zrumienienia.

Przechowywać do 7 dni, w puszce.

Uwaga: w wersji czekoladowej należy dodać 2 łyżki cukru pudru więcej, a 30 g mąki pszennej zastąpić kakao.

Smacznego :-).

 

Życzymy udanych wypieków i czekamy na fotografie Waszych kulinarnych dokonań. Zdjęcia przesyłajcie na stronę szkolnego facebooka na adres: pedagogsp17gdansk@wp.pl

 

                                                           Wychowawcy świetlicy