Dzisiaj mamy dla Was dwa pomysły na pożywny i pełen energii początek dnia. 

  Szakszuka – sprawdzony przepis p. Karoliny

jajka (ilość wedle uznania),  trzy średnie pieczarki, czerwona cebulka,1-2 ząbki czosnku, szczypiorek lub pietruszka, ser feta, pomidory krojone w puszce, odrobina oleju kokosowego.

Przygotowanie:Cebulkę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulkę oraz czosnek. Smażymy minutę i wrzucamy pieczarki. Smażymy przez kilka minut, a gdy pieczarki zmiękną, wylewamy cała puszkę pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż woda trochę odparuje. Wbijamy na środek jajka, przyprawiamy do smaku i przykrywamy patelnię tak, aby jajko się ścięło. Pod koniec wrzucamy fetę i jeszcze chwilę gotujemy pod przykryciem. Przygotowane danie dekorujemy ziołami .Smacznego!

 Omlet pomidorowo - paprykowy

Składniki:2 jajka, 1 papryka, kilka pomidorków koktajlowych, 1/2 czerwonej cebuli, sól, pieprz, łyżka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy wszystko jajkiem. Przykrywamy pokrywką, aż jajko się zetnie. Smacznego !

                                          Pozdrawiamy

                                     wychowawcy świetlicy