Pancakes

Zachęcamy Was dzisiaj do wykonania pysznych, amerykańskich naleśników. Amerykańskie pancakes stały się ostatnio bardzo modne. Zazwyczaj serwowane są z syropem klonowym i ułożone w piramidę. Pancakes to nic innego, jak odpowiednio przygotowane naleśniki. Są jednak słodsze, nieco pulchniejsze niż te tradycyjne. Jak przygotować idealne pancakes? Nie ma nic prostszego!  Uwaga! Do pomocy podczas smażenia poproście osobę dorosłą.

 

Składniki:

maka pszenna 1 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
sól 1/4 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
masło/olej 1 łyżka
olej do smażenia 

W miseczce połączyć mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła/oleju. Dodać mąkę,  proszek do pieczenia, sól, oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto bez grudek, przykryć talerzykiem lub folią spożywczą i odstawić na 15 minut do godziny.
Po tym czasie na rozgrzany na patelni olej nakładać można porcje ciasta. Smażyć po obu stronach na kolor złocisty.
Placuszki można podawać z owocami, miodem, jogurtem greckim, bitą śmietaną, dżemami.

Smacznego 

Pozdrawiamy
wychowawcy świetlicy