W tym tygodniu poznawaliśmy niezwykłą moc czekolady. Uczniowie przygotowali ciekawe prezentacje na temat pochodzenia, właściwości i ciekawostek dotyczących czekolady. Klasy szóste pisały wiersze i opowiadania z czekoladowym motywem. Klasy czwarte zaprojektowały opakowania do czekolad i kubki do czekolady pitnej. Klasy drugie i trzecie oraz szósta zrobiły własnoręcznie czekoladki z dodatkami. A dziś mieliśmy okazję, by posmakować czekolady pitnej. Cudowny aromat unosił się w tym tygodniu w naszej szkole. Dzięki czekoladzie mieliśmy tak wysoki poziom endorfin, że naprawdę szczęśliwi udaliśmy się na ferie.
Czekolada ma wiele zastosowań, a jej właściwości doskonale opisał Roald Dahl w swojej książce "Charlie i fabryka czekolady":
"Czekolada jest bardzo bogata w witaminy A i B. Zawiera także witaminy C, D, E, F, G, H, I, K, L, Ł, N, O, Ó, P, Q, S, T, U, X, W, Z, a także - wierzcie mi albo nie wierzcie - witaminy Ź i Ż. Nie ma w niej tylko witaminy M, gdyż od niej dostaje się mdłości, oraz witaminy R, bo od niej wyrastają na głowie rogi" ;)