WIELKANOCNA BABKA CZEKOLADOWA
Idealna czekoladowa babka, która zawsze wychodzi. Polecam!
p. Jola Wylamowska
W świątecznych ciastach najważniejsze jest to, aby upiec je w domu... a najlepiej wspólnie z mamą. Nie obawiajcie się. Z naszych przepisów zawsze wychodzą dobre ciasta. Tym razem polecamy przepis pani Joli na pyszną babkę czekoladową. Do dzieła!
Składniki:
* 5 jajek (w temp. pokojowej)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady•2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do formy
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka oddzieliłam od żółtek. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywno.
Do miski przełożyłam miękkie masło i roztarłam je na puszystą masę, następnie
dodałam cukier oraz żółtka i zmiksowałam do połączenia składników. Potem do masy wsypałam proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao i mąkę pszenną. Całość wymieszałam i na koniec do ciasta dodałam pianę ubitą z białek i posiekane czekolady.
Formę do babki o średnicy 24 cm (z kominem) posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wyrównałam.
Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra i dół) .
Piekłam 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjęłam z piekarnika i przestudziłam w formie, następnie przełożyłam ciasto na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypałam babkę cukrem pudrem.
Pozdrawiamy!
Wychowawcy świetlicy