WIELKANOCNA BABKA CZEKOLADOWA

Idealna czekoladowa babka, która zawsze wychodzi. Polecam!

                                               p.   Jola Wylamowska

  

W świątecznych ciastach najważniejsze jest to, aby upiec je w domu... a najlepiej wspólnie z mamą. Nie obawiajcie się. Z naszych przepisów zawsze wychodzą dobre ciasta. Tym razem polecamy przepis pani Joli na pyszną babkę czekoladową. Do dzieła!

  

Składniki:

 

*    5 jajek (w temp. pokojowej)

     1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

     3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady•2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie: 

Białka oddzieliłam od żółtek. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywno.

Do miski przełożyłam miękkie masło i roztarłam je na puszystą masę, następnie

dodałam cukier oraz żółtka i zmiksowałam do połączenia składników. Potem do masy wsypałam proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao i mąkę pszenną. Całość wymieszałam i na koniec do ciasta dodałam  pianę ubitą z białek i posiekane czekolady.

Formę do babki o średnicy 24 cm (z kominem) posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.

Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wyrównałam.

Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra i dół) .

Piekłam 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjęłam z piekarnika i przestudziłam w formie, następnie przełożyłam ciasto na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypałam babkę cukrem pudrem.

 

                                                                      Pozdrawiamy!

                                                                       Wychowawcy świetlicy